marți, 17 aprilie 2012

Recenzie Cosmar de inchiriat !


Helllooo ! Prima mea recenzie pe blog,yuhuu :) Ieri am terminat de citit cartea <<Cosmar de inchiriat>> Saptamana trecuta am fost impreuna cu Emy :* la biblioteca din orasul nostru si cartea aceasta mi-a sarit in ochi,asa ca am imprumutat-o :) , off si da,era sa uit,am intarziat 10 minute si Emy ma astepta acolo :)),eh data viitoare o sa ajung eu primul :p. Pai cartea se incadreaza intre fictiune si horror , si este destul de veche, a aparut prin 2006,deci s-ar putea sa fi auzit de ea :) ah,si este scrisa de Serge Brussolo , un scriitor francez supranumit "unicul creator al literaturii franceze". Ce sa mai lungim vorba,aveti mai jos recenzia mea :)



Autorul incepe cu prezentarea unei familii satule de viata la oras,din cauza vecinilor huligani,a gandacilor ce misuna prin apartament si cartierului rau famat.Familia este formata din mama numita Aby,tatal - Andy si fiul lor de 12 ani David.Andy este un meserias de cand se stie,si visul lui a fost intotdeauna sa isi deschida un atelier de tamplarie,dar viata in acel cartier facea acest lucru imposibil de realizat.Asa ca cei doi parinti decid sa inchirieze o casa intr-un loc linisit,sa scape in sfarsit de aglomeratia urbana.Cei doi gasesc o casa la tara,intr-un orasel numit Willoughby Point.
Hotarasc sa viziteze casa,asa ca pleaca la drum impreuna cu fiul lor David.Dar drumul spre Willoughby nu este ferit de intamplari ciudate.Un caine le sare in fata masinii si in mod straniu,el se ridica imediat,cu jumatate din craniu lipsa,ca si cum nu ar fi patit nimic,urmand ca mai apoi sa inceapa o fuga nebuna dupa masina,izbindu-se violent de ea,ca si cand ar fi vrut sa se razbune pentru ca a fost lovit.David incepe sa fie un pic traumatizat de aceasta experienta si spune ca acesta ar fi un semn rau.Mergand mai departe observa ca strazile oraselului erau pustii,la geamuri existau gratii groase,toate obloanele erau trase,parca era un oras fantoma.
Ajunsi acolo,cei 3 incep sa inspecteze casa,care era situata pe o colina,in mijlocul padurii.Casa era cu adevarat uriasa,existand pericolul sa te ratacesti prin ea.David cerceteaza camerele cu atentie si descopera diferite lucruri bizare , paturile nefacute,bucataria lasata cu vasele nespalate,era chiar si o placinta pe masa,casa arata ca si cum vechii proprietari ar fi fugit din ea.Se hotarasc sa inchirieze casa si incep sa care diversele lucruri de la vechiul apartament, pe care il numeau "cosmelie".Primele zile petrecute in noua casa par sa fie de vis,tatal nu mai este atat de suparacios cum era de obicei,mama nu mai este ingrozita de gandacii pe care David obisnuia sa ii extermine cu solutii toxice fabricate de el :)) , totul pare perfect.David incepe sa cerceteze imprejurimile casei,mai precis padurea din apropiere,care se dovedeste a fi o padure pustie,nici un animal nu era pe acolo,nici macar unul singur,de parca ar fi fost ceva in neregula cu acel loc.Zilele trec si copilul observa schimbari in rau la comportamentul parinitilor sai.
In numeroasele sale expeditii in padure,se intalneste cu un baiat indian,pe numele sau Anatos si cu gasca lui de haitasi.Anatos impreuna cu ceilalti haitasi il duc pe David intr-un cort , cel specific indienilor si ii explica tot despre casa in care s-a mutat si despre blestemul existent.Se dovedeste ca aceasta casa a fost construita din piatra unui meteorit cazut pe Pamant acum mai bine de 100 de ani.In trecut aici locuisera strabunicii lui Anatos care au trecut prin acelasi blestem,un blestem care transforma adultii in masini de ucis,in niste monstrii,care devorau toate fiintele vii , noaptea,atunci cand se transformau.Asa se explica faptul ca nu era nici o urma de animal in acea padure.
Timpul trece si cei doi adulti incep sa se transforme,noaptea micul David se ascunde intr-o camaruta ferita de ochii lumii,in spatele unei oglinzi,asteptand venirea zilei,moment in care parintii lui reveneau la normal.Seriful orasului le pune diferite "ofrande" (animale) bestiilor,in speranta ca nu vor incepe sa atace casele,in cautare de hrana.Dupa o noua intalnire cu Anatos,David este sfatuit ca singura scapare ar fi sa isi ucida parintii,numai asa pot fi omorati,si trebuie facut de o persoana cu legaturi de sange,acesta fiind,sa-i spunem "punctul slab" al blestemului.Dupa multe zile in care David se gandeste profund la faptul ca trebuie sa isi ucida parintii,intr-un sfarsit "deschide" ochii si se hotareste sa faca acest lucru.Dupa ce isi revine din bataia incasata de cetatenii orasului care erau cat pe ce sa il linseze,il numeau fiu de lup,David este ajutat de doctorul orasului sa se puna din nou pe picioare.
Mult asteptatul moment de intreaga rasuflare a orasului se intampla,David se duce spre primarie,loc in care parintii lui tocmai facusera noi victime,o intreaga familie fusese devorata de catre ei. Cei doi "monstrii" apar dupa tufisuri iar copilul cu pistolul in mana tremura,si in acelasi timp ezita sa-i impuste.Mi-a placut faptul ca mama lui,desi acum in trupul de bestie,se abtine sa il atace,spunandu-i baiatului sa traga odata pana nu sare pe el.David trage de cateva ori si mama cade secerata la pamant,acelasi lucru se intampla si in cazul tatalui sau,dar acesta se prabuseste peste David,imobilizandu-l.
Totul s-a terminat.David se trezeste intr-un spital necunoscut,intr-un oras aflat la 100 de km de Willboughby.Baiatului ii este spus ca a suferit un accident de masina si el este singurul supravietuitor....wtf ? am crezut ca tot ce am citit pana aici a fost doar o inchipuire a lui David,dar nu,totul a fost real,masina parinitilor lui a fost dusa departe de Willoughby unde au incendiat-o ,astfel incat sa para un accident,lucrul acesta a fost pus la cale de Anatos.Cartea are un sfarsit nu tocmai placut,David este luat de catre matusa lui,care era o fanatica a religiei,si baiatul este supus la "chinuri" pentru a i se ierta pacatele,cea mai aspra dintre ele,bataia cu biciul.Inca de la spital matusa incepe sa ii dea cu biblia in cap si ii spune sa zica <Imi pare rau> si in mod ciudat baiatul chiar se simte mai bine ;)
...................................................................................
Mi-a placut destul de mult cartea , am avut ocazia sa "particip" la lupta dusa de catre David impotriva parintilor sai transformati in bestii,sa observ prin ce trece,sa aflu ca duce aceasta lupta de unul singur,un pusti de doar 12 ani,luptandu-se de unul singur cu blestemul.Titlul cartii este perfect :) Cosmar de inchiriat >>> Sper ca nu v-am plictisit cu recenzia acesta kilometrica :))

Nota mea 4/5 :) Voi ati citit-o ???



17 comentarii:

Ana spunea...

Cartea pare foarte faina. Mi-ar placea sa o citesc!

mayabijoux spunea...

nu am citit cartea, nu am auzit de ea, insa cu siguranta as citi-o. pare ca se mai gasesc si carti interesante prin biblioteci. o sa dau si eu o fuga pe acolo :D
mie imi place recenzia, nu este "kilometrica" :) mi-a ramas in minte imaginea cu el tinand arma idreptata catre parintii lui, mama spunand-ui sa traga... mi se pare o scena dramatica...
cu alte cuvinte, asa cum am mai spus, as citi cartea. si spor la cat mai multe astfel de recenzii. stiu cum sunt emotiile primei recenzii, aseara am scris-o si eu pe prima, si si acum parca stau cu "frica" ca nu am scris ceva bine :D

Only Books spunea...

A inceput sa-mi placa inca de cand am vazut titlul. Nu ma prea incanta coperta(pe bune, font mov?!), insa pare chiar interesanta. Frumoasa recenzia:).

Dee.

Diamond Goddess a.k.a. Smooth Cash spunea...

Imi place mult titlul :) Frumoasa recenzia, totusi as avea un sfat, daca nu te superi: sa dai mai putine detalii in legatura cu finalul.

Clau spunea...

ok Rose , multumesc de sfat :) o sa tin cont de el :*

Unknown spunea...

Am vazut si eu cartea la biblioteca..si ma gandeam daca sa o iau sau nu..Nu am luat-o da acum probabil o voi lua:D

Unknown spunea...

Nu am mai auzit pana acum de carte, dar pare frumoasa. Cine stie...

Sabryy spunea...

wow...cat de tare poate sa fie recenzia...
da, o recenzie kilometrica, si totusi uneori tanjesc dupa astfel de recenzii. Insa, de obicei, cand vad recenzii dinastea luungi mi-e lene sa le citesc. Insa m-a atras ceva in recenzia asta...cartea pare super, mai ales ca eu iubesc horror-ul.

black angel spunea...

Recenzia m-a intrigat cred ca voi citi cartea in aceasta vara

cassady spunea...

Seamana cu ceva ce am citit de stephen king, dar mi-ai trecit interesul si cred ca o s-o citesc si eu. Ma duc s-o caut la biblioteca sa avd daca o gasesc.

Oana spunea...

Recenzia ta mi-a starnit interesul de a citi aceasta carte.

ReneeCathy spunea...

Nu am mai auzit de aceasta carte, dar recenzia ta ma face sa vreau sa o citesc:)). Deci o recenzie foarte tare:D

Sandy spunea...

Nu am citit cartea, insa pare interesanta. E genul meu ;)
Felicitari!

Andreea spunea...

Nici eu nu am citit-o dar o sa o citesc :)

Unknown spunea...

Nu am citit cartea dar categoric o voi citi. Mi s-a parut interesant titlul si mi-am zis sa vad despre ce e vorba.Dupa ce termin cartile care stau la 'coada' sa fie citie o sa o incep si pe aceasta. :)

Unknown spunea...

Deci, domnule recenzor, o sugestie timidă: dacă pe copertă scrie (și citez) Brussolo este enigma imposibil de clasat a literaturii franceze, creatorul ei și unic, realmente nu văd de unde ai scos-o că ar fi(și citez din nou) supranumit "unicul creator al literaturii franceze"?
Păi domnule recenzor, creator unic nici pe departe nu e același lucru cu unic creator.

Luna spunea...

am citit...o carte interesanta. am stat cu sulfletul la gura pana sa termin cartea. dupa, nu mi-a pasat.