marți, 10 iulie 2012

Copiii lui Húrin - recenzie

Suilaid gwaith. <3

Astăzi avem o nouă recenzie şi anume „Copiii lui Húrin” scrisă de J.R.R. Tolkien (omul acesta a fost un geniu! ). Aceasta carte povesteşte despre o baladă din trecut (cred că era din trecut) a pământului de mijloc. Húrin era mic de statură (cel mai mic din familia sa) , dar era iute de picior, cu trup vânjos şi fire aprigă. Húrin s-a însurat cu Morwen din casa lui Bëor. „Ea avea părul negru, era înaltă şi cu o strălucire în ochi şi o frumuseţe pe chip pentru care oamenii o strigau Eledhwen (frumoasa elfă), dar la fire era aspră şi mândră.”
Numele primului lor copil a fost Túrin, iar al celui de-al doilea copil Urwen care a fost strigată Laliath (dacă se scrie aşa, şi inseamnă râset). Urwen era foarte îndrăgită fiind o copilă vesela şi frumoasă, dar spre deosebire de ea Túrin semăna foarte mult cu Morwen, atât la înfăţişare cât şi la comportament.
Odată cu venirea războiului Húrin s-a dus să lupte şi i-a spus lui Morwen că dacă nu se va întoarce să plece în Doriath. Dar Húrin a fost capturat de Morgoth (cred că era stăpânul lui Sauron , nu sunt sigură), iar acesta l-a pus pe tronul său blestemându-i familia şi lăsându-l să le vadă amărăciunea.
Când a împlinit 9 ani (cred) , Morwen l-a trimis pe Túrin în Doriath, dându-i Coiful Dragonului (o moştenire de familie). Túrin şi-a luat cu greu rămas bun şi a plecat. Copilăria lui Túrin a fost sub supravegherea lui Melian, dar intrând în pădure el s-a întâlnit cu fecioara Nellas. Aceştia se jucau împreună ţinându-se de mână (aww :3 ).
Între timp Morwen o naşte pe Niënor (Bocirea) gândindu-se să plece împreună cu ea în Doriath, după ce aceasta va mai creşte. Túrin ajuns la o vârstă mai matură s-a împrietenit cu elful Beleg (devenind cei mai buni prieteni) , dar în acelaşi timp a atras asupra sa ura lui Sauros (sfetnicul regelui). Printr-o întâmplare nefericită Sauros a murit (trebuie să recunosc am râs la faza aia XD ) , iar Túrin a fost acuzat pentru moartea lui şi a fost dat afară din Doriath. Crezând că este un proscris a intrat în banda gwaithirilor (dacă se scrie aşa , adică oamenii lupi). Acolo a ucis pentru a fi ales drept căpetenie şi şi-a condus mica oştire (cum îi plăcea lui să creadă că e) până la casa gnomului Mîm. Mîm i-a primit în casa lui, blestemându-l pe Andróg (cel mai curajos dintre gwaithiri ; deoarece acesta î-l omorâse pe unul din fii săi) să nu mai pună mâna pe un arc sau va muri din cauza unei săgeţi.
Într-un final au venit şi orcii (orcii ăştia) şi au atacat casa lui Mîm. Túrin, Andróg, Beleg şi mulţi alţii au protejat-o până la final. Túrin a fost capturat şi luat de orci, Beleg a fost legat, iar Andróg a fost lovit mortal de o săgeată. Beleg s-a dus după Túrin salvându-l , iar acesta crezând că Beleg este un orc l-a omorât. Apoi s-a dus să îşi caute mama şi sora, dar nu le-a putut găsi, deoarece acestea plecaseră spre Doriath şi de acolo au pornit în căutarea lui, dar Morwen a dispărut , iar Niënor a ajuns unde era Túrin (nu mai ştiu cum se numea XD). Cei doi s-au căsătorit neştiind că sunt frate şi soră (foarte ciudat xD ).
Finalul este foarte trist :l . Defapt cam toată cartea este tristă.

Părerea mea : Merită citită, este o poveste foarte emoţionantă şi interesantă. Să nu citiţi dinainte capitolele ca mine, SUNT SPOILERE. Mari de tot! The cake is a lie.
Personajele sunt foarte tari, preferata mea e Morwen (bineînţeles).Totuşi cel mai tare personaj e dragonul lui Morgoth. La final am fost ceva gen : :l de ceeee?! Nuuu. Şi awww. XDD
Coperta este genială îmi place foarte mult. :3 Şi dacă vă întrebaţi cine e tipul de pe copertă el este Túrin purtând Coiful Dragonului şi având în mână Sabia Neagră.





12 comentarii:

Diamond Goddess a.k.a. Smooth Cash spunea...

Grozavă recenzie, Morwen! :* Pare interesantă cartea; nu am citit niciodată ceva de genul ăsta, din păcate.

Anonim spunea...

Mulţumesc Rose :D. Este genială cartea, defapt toate cărţile scrise de Tolkein sunt tari. ;3

Anonim spunea...

Tolkien* -.- mereu îi greşesc numele

Ellena spunea...

super recenzia! cred ca este o carte faina, chiar daca nu am mai citit ceva de genul asta... daca o voi citi, sper sa.mi placa :D

Smiling Miss spunea...

Aaa..deci de acolo vine numele de ”Morwen”:D
Super recenzia și cartea pare să fie tare. Nu am citit nimic de acest autor, dar dacă voi avea ocazia vreodată, cu siguranță că am să citesc.

O zi frumoasă, Morwen!:*

Anonim spunea...

@ Ellena, Mulţumesc :D şi eu sper să îţi placă :3

@Smilling Miss. Defapt numele l-am găsit pe net şi mi-a plăcut pentru că înseamnă Întuneric în elfă. Dar m-am bucurat să îl văd în carte, deoarece Morwen este un personaj minunat.
Mulţumesc :D . Nu a scris prea multe , cele mai cunoscute sunt Simillarion, Copiii lui Hurin şi Stăpânul Inelelor.

Smiling Miss spunea...

Seria „Stăpânuul Inelelor” o am în format electronic. Când o să-mi fac timp, chiar că o voi citi:X

O zi faină!:)

Niahara spunea...

Morgoth a fost intr-adevar stapanul lui Sauron in primele doua evuri alea Pamantului de Mijloc ( inainte de evenimentele din Hobbitul si Stapanul Inelelor ). Pentru a afla mai multe iti recomand sa citesti Silmarillion unde este explicata superb istoria Pamantului de Mijloc. Mi-a parut foarte rau de Turin si de Nienor. Din pacate toata istoria Pamantului de Mijloc in vremea stapanirii intunecate a lui Morgoth a fost trista.

Intrebare: The Cake is a lie e cumva din Dragon Age: Origins? Cel putin eu de acolo stiu replica.

Gavriloi Adina spunea...

Minunata recenzie,facuta in asa fel incat sa imi doresc aceasta carte.

Simona spunea...

Foarte frumoasa recenzia :D O sa imi iau si eu cartea in viitor. Nu am citit decat Hobbitul de acest autor si mi-a placut la nebunie. Sper sa ma arunc in universul lui cat mai curand. A fost si va ramane un geniu.

hahaha xD the cake is a lie!!!

Ştefana Alexandra spunea...

Ce recenzie O_O Ce carte! Omul acesta a fost cu adevărat un geniu! Nu ştiu ce să zic îmi place foarte mult recenzia. Era clar că îţi place de Morwen. Seamănă oareucm cu Legendele Olimpului... :-" Adică acolo e vorba de copii lui Zeus, aici despre copii lui Hurin. Oricum mi se pare interesant cum Hurin a fost pus pe tronul lui Morgoth şi a fost un lucru rău :))
Acum întrebarea care mi-a răsărit... a cui copil e Nienor? :)) Adiă parcă Hurien nu mai locuia cu ei, sau da?
Oricum se vede că e o poveste tristă.

Anonim spunea...

@Niahara, ah mersi că mi-ai zis. Nu eram sigură. Vreau să citesc Silmarillion, dar mi-e cam lene să mai comand sau să mai citesc ceva. XD
Mie îmi place de Morgoth :D. O fi, eu o ştiu de pe net şi îmi place cum sună. :))

@Gavriloi Adina. Mulţumesc :D

@Simona Husaru mulţumesc :D. Eu nu am citit Hobbitul dar plănuiesc să o fac.

@Ştefana Alexandra, da a fost. :3 Am citit Legendele Olimpului, le ador ;3 , Nienor e copilul lui Morwen şi al lui Hurin (în carte zice că seamănă mult cu tatăl său Hurin), păi nu prea spune dar cred că l-au făcut înainte să plece Hurin. XDD