sâmbătă, 21 iulie 2012

Slavici,mai nou.

Salut,copii!
Here I am,dupa o noapte nedormita alaturi de Morwen .
Oh da, a fost epic- as always,ihihi. :))
Dua.Pai ,am terminat de citit o carte "clasica".
Mda.M-am gandit ca poate o sa-mi trebuiasca la scoala candva,so...
Este vorba de...
Mara- Ioan Slavici.
Si da,urmeaza si recenzia.
Si de aici va iesi si o noua categorie de recenzii ->>Clasici.
Daca va mai amintiti,am facut recenzie si la Shakespeare.
A fost geniala cartea (: .

Mara este un roman vechi,dar pe mine m-a atras inca din primele pagini.Cu toate ca limbajul si obiectiile oamenilor de la tara a fost putin dificil de descifrat,m-a incantat mult actiunea,odata ajunsa pe la jumatatea cartii.
Mara este o vaduva care are doi copii : Pe Trica si Persida.Pentru a-i creste in buna randuiala,Mara face negot de la Radna la Lipova ,la Arad si mai stiu eu unde.Trei ciorapi are Mara,fiecare cu un scop anume.Primul e al Persidei,al doilea al lui Trica si al treilea pentru Vremuri negre.Si in ciorapii astia pune Mara cate un banut ,pana cand se strang cu zecile.Dar copiii ei cresc ; Persida merge la Manastire si devine o don’soara in toata regula,care fura inimile tuturor ,pe oriunde ar trece, iar Trica merge la Scoala –pentru o scurta perioada totusi- dupa care se baga la Cojocarit alaturi de maestrul Bocioaca.
Persida insa,a reusit sa isi lase inima furata de un neamt,numit Natl Hubarantl.Fecior in toata regula,fiu de Macelar bogat,se indragosteste de Persida pana peste cap si ar face orice numai ca sa fie a lui.Oriunde merge ea,e si el.Dar nici Persida nu e mai prejos.Pentru ca si ea il iubeste la fel de mult ,dar stie ca biata Mara nu ar lasa-o sa se marite cu un neamt,asa ca incearca sa-si asunda sentimentele pe cat posibil,intrand si iesind din Manastire tot timpul,sperand ca Natl sa nu se mai tina dupa ea.
Dar in zadar.Natl ,cu inima bolnava de atata iubire,se cearta cu parintii lui si imprumuta bani de peste tot,apoi pleaca in lume.Ca doar na,e si el fiu de Macelar,si trebuie sa-si faca drumuri in viata.Dar poate Natl sa stea departe de Persida?Bineinteles ca nu poate ! Si deaia se intoarce inapoi in Lipova.
Chinuita de sentimentele ei arzatoare,Persida se marita cu Natl,fara binecuvantarea parintilor.”Eu nu mai pot s-o duc asa !Nu mai pot !” zicea intruna.
Da,primele trei luni au fost grozav de bune si de fericite,amandoi fiind la Viena,traind o casnicie greu de gasit.Dar toate astea se schimba in momentul cand Natl incepe sa fie “barbat” in adevaratul sens.Biata Persida plina de vanatai.Biata Persida cu inima zdrobita!Si biata Mara care nu stie ce sa-i mai faca...si bietii sateni care o adora cu totii !
Trica insa,a ajuns calfa la Bocioaca acasa,iar stapana Marta ii cam face ochi dulci si in cheama la intalniri cand Bocioaca nu-i acasa.Pana la urma,decide ca vrea sa plece la razboi,cand vine recrutarea.De ce sa stea si sa ramana servitor?Pentru ce?
Soarta Persidei se schimba total cand aceasta ajuinge Binecuvantata...
Personajele: Oh,cat il urasc pe Natl! Doamne...Persida a fost geniala ! La fel si Mara.Trica e un fraier.,haha.Persida a fost genul ala de fata iubita de toata lumea,cuminte si la locul ei,gen.Mie mi-a placut de ea :o3.
Finalul: Pai...presupun ca v-ati dat seama dupa ultima propozitie din Rezumat. Sper :D

Respect pentru scriitorii Romani :) !


Nota:
P.S.: Tocmai am aflat ca exista si film o: !
Oh God,abia astept sa-l vad ! :D




Image and video hosting by TinyPic



7 comentarii:

Clau spunea...

mhm,da ai dreptate,cred ca o sa-ti foloseasca Mara la scoala :D > frumoasa recenzia,si stelutele cu nota foarte tari <3

Ana Naghi spunea...

am citit-o,imi place!si eu incerc sa vorbesc despre autorii romani pe blogul meu,sa nu uitam ca pana la straini avem si noi o cultura bogata

Ştefana Alexandra spunea...

Se studiază Mara în a 9a, dar pe bune acum, chiar ţi-a plăccut? Mie mi s-a părut groaznică, am citit-o de 2 ori şi nu mi-a plăcut sub nicio formă. Slavici are un stil greoi şi face analize psihologice la fiecare personaj şi stă frate şi moralizează...
Ca personaj nici mie nu mi-a plăcut Naţl, pe lângă că e mai mult o fată decât băiat, a lovit-o pe Persida doar ca să fie el mare şi tare, ce să spun...

Smiling Miss spunea...

Off..îmi pare bine că v-a plăcut, dar pentru mine Ioan Slavici nu e autorul preferat...ca să nu zic că nu-mi place deloc:)))=))
Important este că ați citit:D

Vă pup din suflet!:*

Ellena spunea...

nu prea imi plac cartile de genu, dar daca imi va trebui la scoala voi fi nevoita sa o citesc... ar trebui sa ma uit la film si sa-mi fac o idee despre carte :D

emy spunea...

@Ana,ma bucur ca ti-a palcut.Da,asa este.Nici Romania nu este mai prejos in ale artei :).

@Alexandra,imi pare rau ca nu ti-a placut.Pe mine m-a atras foarte mult si pot spune ca mi-a prins bine pauza asta de la fantasy.Ma rog,ajunge cu pauzele pe moment ! :))
Te pup !


@Smiling Miss,nu te condamn.Chiar are un stil greoi ,dar tu ai scapat de clasa a9a si de lecturile obligatorii,lucky you ! :))

@Ellena,nu iti recomand filmul sub nicio forma.E absolut groaznic si nici nu intelegi prea multe. x_x

Diamond Goddess a.k.a. Smooth Cash spunea...

Nu mă prea omor după cărţile clasice, dar cred că merită o şansă :*
Hughs&Kisses!