marți, 9 aprilie 2013

De ce citesc ?

Iată că în sfârşit am ocazia să dezbat un subiect ideologic ,având în prim plan atât motivele pentru care absorbim şi trăim cuvintele ,cât şi sentimentele provocate de acestea.De asemenea,faptul că dezbatem "teoria" unor prieteni confidenţi şi loiali,care nu vor dezamăgi niciodată,prezintă o caracteristică generală a lecturii: un atuu al vieţii cotidiene.De ce ?

1. Un atuu,deoarece o pot considera un refugiu personal ,în care imaginaţia este instrumentul de bază ,pus în practică.Un refugiu în care problemele personale alunecă într-un spaţiu uitat şi sufletul îmbracă o stare de libertate,sau nevoia de a fi alături de personajele supuse unor situaţii dramatice.

2.Pentru că prezintă o dezvoltare a caracterului,zic eu .Acesta ar fi un prim beneficiu.Poate că nu sunt destul de matură în vârsta pe care o am,dar prin literele pe care le unesc ,una câte una,îmi formez concepţiile necesare şi astfel încerc să îmi construiesc o personalitate care să aibă în primul rând un efect pozitiv asupra celor din jurul meu.Pentru că un om fericit,este cel care îi face fericiţi pe cei din jurul său,iar cărtile,lectura...Datorită lor se întâmplă acest lucru.

3.Cred că printre lucrurile pe care le detest ocupă un loc important singurătatea,de orice fel ar fi.Un om care nu citeşte e singur.Aşadar,motivul singurătăţii.

4.Pasiunea dată trebuie consumată.Toată treaba asta cu cititul e ca un drog.Sau,o comparaţie mai potrivită ar fi asocierea cu focul,care arde şi arde întruna.Focul reprezintă persoana mea ,iar oxigenul,care întretine arderea,reprezintă carţile.Cu cât mai multe cuvinte,cu atât mai multă viaţă.

5.Motivul ochilor.Dacă am primit doi ochi,pentru asta vreau să îi folosec.Dacă orbesc,ăsta vreau să fie motivul orbirii mele.

6.Citesc pentru că scriu.Am nevoie de îndrumare,pentru a putea crea ceva nou.Cu cât îmi voi îmbogăţi vocabularul mai mult,cu atât va deveni din ce în ce mai uşor să excelez în arta scrisului.Din nou,atât pentru ceilalţi,cât şi pentru mine însămi.

7.Pentru ca trebuie.Câţi dintre voi aţi citit Pilda Talanţilor ? Ridicaţi mâna ! Ei bine, în cazul nostru,talanţii reprezintă cunoştinţele pe care Dumnezeu ni le dăruieşte,fiecăruia dintre noi. "Doamne,cinci talanţi mi-ai dat,iată alţi cinci am câştigat cu ei ." Ce s-a întâmplat cu cel care a primit un singur talant ?L-a îngropat în pământ.Adică,a refuzat să îşi folosească cunoştinţele primite în scop prielnic sau neprielnic atât pentru el însuşi,cât şi pentru cei din jurul său.Astfel,Dumnezeu s-a depărtat de el şi i-a spus "Căci tot celui ce are,i se va da şi-i va prisosi ,iar de la cel ce n-are şi ce are i se va lua." Aşa că,citesc pentru că trebuie .Am nevoie de El .

8.Cititul mă întăreşte cu alte vieţi.Anterioare,viitoare,chiar contemporane.Hei,cine n-ar vrea să trăiască de mai multe ori ? De aceea,de multe ori am trăit prin Otilia Mărculescu,prin Persida,prin Mara însăşi,prin Vitoria Lipan ,prin Elizabeth Bennet şi multe alte eroine care mi-au destăinuit din vieţile lor deloc uşoare şi de care m-am ataşat şi m-am preocupat ca de propria persoană.

9.Lectura,de asemenea,îmi promite multe.Îmi promite un viitor exact aşa cum mi-l imaginez.În scurt timp,voi fi încărcată cu anumite cunoştinţe care mă vor conduce mai aproape de ceea ce îmi doresc.Dar niciodată nu voi fi încărcată complet.Numai printr-o minune,dacă aş trăi pentru totdeauna şi aş avea timp ,poate,să citesc toate cărţile din lume.Poate chiar nici atunci.

10.Dacă tot suntem obligaţi să învăţăm să citim la vârste mici,de ce nu am face-o şi mai departe?Adică,"am învăţat să citesc,dar vreau să las totul balta" e ca şi cum ai spune "am învăţat să vorbesc,dar prefer să fiu mut toată viaţa.".Aşadar,citesc pentru că face parte din viaţă.Plus de asta,totul ar fi plictisitor fără cărţi,nu?

Datorită minunatului concurs organizat de minunata Librărie Online , Libris, care reprezintă una dintre sursele noastre de aprovizionare cu cărţi online ,am răspuns provocării "De ce citesc?" .Mulţumesc !


39 de comentarii:

andreiutz1997 spunea...

Frumos articol!Te astept si la postarea mea cu un comentariu...
http://dragoshangelforabook.blogspot.ro/2013/04/de-ce-citesc.html

Clau spunea...

foarte bună postarea:o3,mi-au plăcut mult motivele tale,felicitări şi baftă la concurs :D

FSV spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Oanaaa. spunea...

Fain, imi place cum ai scris, Emy! :* Mai ales motivul noua e cel mai important.
Bafta!

emy spunea...

Multumesc,tuturor ! :*

Unknown spunea...

Faina postare.Imi place foarte multi!:D

Christyna_BM spunea...

Si mie imi place motivul 9 :) Foarte interesante toate, de altfel. Succes!

Unknown spunea...

imi place mult imaginea aceea cu cheita oglinda. ai lucrat frumos. felicitari. te rog sa imi lasi si mie un comm aici: http://quietreadin.blogspot.ro/2013/04/de-ce-citesc.html

Amber McCartney spunea...

Motivele tale sunt interesante, bafta la concurs! :*

emy spunea...

Multumesc frumos ! :)
Sigur,Bianca.Imediat citesc .

Smilenow...die later spunea...

,,am învăţat să vorbesc,dar prefer să fiu mut toată viaţa.''-cea mai surprinzătoare comparaţie. Frumoase argumente. Se vede că ai scris din suflet acele rânduri. Baftă!

Duduş spunea...

Foarte frumos scris articolul <3

Alli spunea...

Stiu cat de mult iti place sa citesti si te apreciez pentru asta! Pupici :*

Alli spunea...

Stiu cat de mult iti place sa citesti si te apreciez pentru asta! Pupici :*

monika.love96 spunea...

Foarte frumos articolul tau! Bafta!

Anonim spunea...

Un articol foarte frumos şi un subiect interesant. Până acum nu m-am gândit niciodata de ce citesc, pur şi simplu mi se pare un lucru firesc, ca respiratul.
Motivele tale sunt foarte interesante şi acum că mă gândesc, realizez că motivele mele sunt diferite, doar unele asemănătoare.
Mult noroc la concurs şi baftă cu blogul în continuare! :*

Andreea Ilie spunea...

Frumos spus!!Succes!!

Unknown spunea...

bravo! ai scris un articol frumos, bine structurat! :* :)
te astept si eu cu un comentariu aici, daca vrei:
http://mylittlepaperthoughts.blogspot.ro/2013/04/de-ce-citesc.html?showComment=1365518354270#c5938966306505007160

Unknown spunea...

Ma impresioneaza foarte mult tot ce ai scris :x ,,un refugiu personal''<3 dai dovada de multa imaginiatie si creativitate. Te apreciez foarte mult. :* Succes in continuare! Lasa-te dusa si cuprinsa de univesrul creativitatii >;d<

Anonim spunea...

frumos articol :)

Vero spunea...

Punctul 4 e cel mai tare. Per total, sunt la sentiment cu postarea ^.^ Cred că toți de aici simțim așa.

Niahara spunea...

Foarte frumos articolul! Mi-a placut mult de tot cum ai prezentat motivele.

Anonim spunea...

Emy mi-a placut mult postarea!Motivele 1 si 2 sunt favoritele mele, dar pana la urma toate sunt deosebite si te indeamna la lectura. Bafta la concurs! <3

Anonim spunea...

Interesant articolul. Chiar mi-au plăcut lucrurile enumerate. :)

Smiling Miss spunea...

Mi-a plăcut, în mod special, numărul 7. Foarte original, felicitări! Nu trebuie să ne limităm doar la ce primim de la naștere, ar fi mult prea puțin, deci trebuie să cautăm să ne întrecem pe noi înșine. Și cum putem face asta? Așa cum ai spus și tu, citind.

Frumos articol:) Îți doresc mult succes la concurs!:X:X>:D<

Bianca Roxana spunea...

Succes!!!!

Alexandra Ioana spunea...

din nou unul dintre blogurile pe care le iubesc :D
emy draga iti urez succes si sper sa castigi si tu un premiu >:D<

Anonim spunea...

Bravo, bravo, bravo! :* Si mult succes! Si eu tot cu motivul 9 tin...

mihaela spunea...

adevarat,cititul este un drog :) foarte bun motivul,la fel ca si celelalte,multa bafta la concurs :*

meduza spunea...

Gimme my drugs <3 Frumoasa postarea :) Succes!

Unknown spunea...

lovely :*!
succes >:D<!

Geo. spunea...

Foarte frumoase motivele tale!
Șaptele îmi place cel mai mult! Noi avem un dar. Avem ochi, avem capacitatea de a recunoaște literele, de a citi și de a înțelege ce ni se transmite printr-o creație literară, așa că datoria noastră este de a pune în practică aceste lucruri și de a le dezvolta, de a ne îmbogăți mințile cu ele!
Eu îți urez multă baftă, atât la concursul libris, dar și în viitoara ta carieră scriitoricească! Sper să creezi ceva cu adevărat nou, care să fascineze! Mult succes! : )

Marius spunea...

Asa este,pasiunea data trebuie consumata ! Pana la orele tarzii ale diminetii ,de obicei .hehe :D

FSV spunea...

Bine punctat! Bafta la concurs :*

Mishu spunea...

Este un articol foarte bun , imi place , bravo!

alexa spunea...

Atata timp cat o sa gasesc carti care mi se potrivesc, cititlul este o placere de care nu ma pot desparti.
De multe ori uit de multe alte lucruri cand ma pierd printre pagini.
Este o placere vinovata, dar nu se compara nimic, cu senzatia pe care ti-o lasa o poveste buna.
Un articol frumos.
Mi-ar face o mare placere sa aflu si eu parerea ta.
http://cartinemuritoare.wordpress.com/2013/04/15/de-ce-citesc/

Alexya spunea...

Foarte impresionante motivele tale. Au fost bine scrise si argumentate :*:*. Nu cred ca trebuie sa iti faci griji la capitolul "A scrie". Te descurci foarte bine :*:*.
Mult succes in continuare si mi-ar placea mult sa aflu parerea ta in legatura cu articolul meu: http://walking-on-letters.blogspot.ro/2013/04/jocul-de-ce-citim.html

♥MIM spunea...

Superbă postarea ta, Emms. Bine punctat motivul numărul 4. Ai dreptate, nimic nu trebuie irosit. Succes!:*

Ştefana Alexandra spunea...

Motivul ochilor! Foarte drăguţ motivul. Ai dreptate trebuie să-i folosim şi pentru altceva în afară de statul 12/24 cu ochii în calculator sau poate chiar mai mult.
Şi atunci când ai o pasiune trebuie să faci ceva cu ea, e adevărat.