miercuri, 27 iunie 2012

Stăpânul Inelelor - Frăţia Inelului (recenzie)

                                                                          
Trilogia Stapanul Inelelor
                     




                      “ Trei inele pentru Regii elfilor cei de sub soare,
          Şapte pentru ei, stăpânii gnomilor din săli de stâncă

 Nouă, Oamenilor care ştiu că-n lumea lor se moare,
Unul pentru Senioru-Ntunecimii fie încă,
  Unde-s Umbrele-n Ţinutul Mordor, ca să le găsească
Şi pe toate să le adune un inel, şi altul nime,
Să le ferece pe toate, astfel să le stăpânească,
Unde-s Umbrele-n Ţinutul Mordor, în întunecime .„




În prima parte din trilogia Stăpânul Inelelor de J.R.R Tolkien numită „Frăţia Inelului” aflăm cum Gandalf cel Sur (un mare vrăjitor al Pământului de Mijloc) află că inelul aflat în posesia familiei hobbiţilor Baggins este chiar acel Inel al Seniorului Întunecimii, cu o putere nemaivăzută. Frodo (actualul posesor al Inelului) se hotărăşte să fugă din ţara sa, Comitatul ,pentru a scăpa de Inel (dar, desigur că prietenii acestuia nu îl lasă să meargă singur şi i se alătură neştiind primejdiile ce îi aşteaptă). Ajung în vestita Casă a lui Elrond din Vâlceaua Despicată (sau Rivendell) cu ajutorul pribeagului Aragorn din Eriador.
Acolo a fost ţinut Marele Sfat al lui Erlond, în urma căruia s-a hotărât distrugerea Inelului şi Însoţitorii Inelului : Aragorn, Boromir(din Gondor ; din partea oamenilor) , Legolas (fiul regelui elfilor din Codrul Întunecat  ; din partea elfilor yaay <3) , Gimili (fiul lui Gloin de la Muntele Singuratic ; din partea gnomilor), (Frodo, împreună cu grădinarul său Sam cel Înţelept şi prietenii săi Merry şi Pippin; din partea hobbiţilor) şi Gandalf cel Sur.
Însoţitorii Inelului pornesc la drum prin Minele întinse ale Moriei (un loc înfricoşător chiar şi pentru gnomul Gimili). La ieşirea din mine ei pierd un Însoţitor (dar nu voi da spoiler XD). Trecând peste durerea sfâşietoare a pierderii, ei sunt conduşi de Aragorn prin ţinuturile din Lórien până la Cascada Rauros. Acolo trebuiau să hotărască drumul , dar Boromir orbit de puterea Inelului se decide să îl fure (meritându-şi soarta, mwhahaha o__o)


Păreri :
Despre carte :  Mie mi-a plăcut foarte mult, deşi începutul primei părţi a trilogiei nu m-a impresionat nespus de mult, la început vorbind doar despre hobbiţi şi obiceiurile lor. Totuşi părerea mea este că Tolkien este un geniu (având în vedere şi faptul că a publicat această carte în 1950 şi ceva). Povestea mi se pare foarte interesantă şi rasele,speciile-ce or fi ele bine descrise şi chiar originale (nu ştiu dacă hobbiţi sunt inventaţi de el sau nu, dar sunt un popor destul de interesant). De asemenea în toate volumele se află anumite fraze,propoziţii sau cântece scrise(şi unele traduse) în limba elfă.
Personajele : Personajele sunt uimitoare,imprevizibile şi minunat conturate. Personajele mele preferate(din primul volum) au fost Legolas (de sigur XD), Galadriel (doamna din Lórien) şi domniţa Arwen (deşi nu spune multe despre ea), ah da, şi Frodo (datorita caracterului şi decizilor sale, dar mai ales pentru ca are o inimă bună şi o voinţă de fier). Am avut şi personaje care nu mi-au plăcut de loc cum ar fi Boromir (era prea mândru şi trufaş şi nu l-am putut suferi deloc) sau Aragorn (nu ştiu sigur de ce, dar mă cam enervează XD)
Un lucru care m-a pus pe gânduri a fost : Cine este acest stăpân al Inelelor? După părerea mea el ar fi nimeni altul înafară de Lordul Întunecimii, Sauron. Şi în legătură cu toată chestia cu Inelul, eu chiar cred că ar trebui să i-l returneze. Ce dacă va distruge Pământul de Mijloc? Era Inelul lui, făurit cu propriile mâini (şi eu aş fi supărată dacă după ani de muncă, aş făuri ceva nemaivăzut şi după cineva mi l-ar fura)
Decorul : În primul volum nu este cine ştie ce decor, pentru că nu sunt multe de descris, dar chiar aşa puţine locuri cum sunt, ele sunt descrise uimitor şi atunci când închid ochii (şi ascult un soundtrack din film, de preferat Evenstar) mă imaginez în minunata pădure din Lórien, în timpul primăverii, când copacii sunt de un verde proaspăt şi solul este din aur( este acoperit cu frunze aurii, peste tot) şi pot să văd elfii cu chipurile lor furmoase şi vesele.


14 comentarii:

emy spunea...

Stapanul Inelelor mi s-a parut mereu complicat,habar n-am de ce :)).Poate din cauza numarului infinit de pagini :3.
Anyway,ma bucur ca te am pe tine sa-mi povestesti fiecare detaliu :>:)).E geniala !

Anonim spunea...

Mi-a placut extrem de mult aceasta carte. Si sincer,chiar nu cred ca inapoierea inelului lordului intunecat de catre frodo ar fi o idee buna. Acel inel aducea moartea si razboiul. Ih, as vreas sa traiesc in Lothlorien dar daca inelul pica pe mana lui Sauron, mai bine ma lipsesc!:))

Anonim spunea...

Nu am zis că ar fi o idee bună, dar nu condamn pe nimeni, cu atât mai puţin pe Sauron. În locul lui aş face la fel,oarecum. Nu înţeleg de ce toţi tipii ăştia răi distrug lucrurile frumoase. Dacă aş fi Sauron şi aş cuceri Pământul de Mijloc aş lăsa totul aşa cum e, dar nuu trebuie să taie el copacii că e plictisit. =.=

Law spunea...

Cartea o citesti greu,dar merita zic eu...este o poveste fantastica;
Imi place mult citatul cu inelele,mereu il citesc cu intonatie,de parca as fi intr-un film:))
Inelul sa ajunga inapoi la Sauron=dezastru,moarte!!
Draguta recenzie,o asteptam pe cea de la volumul al doilea<3

Niahara spunea...

Defapt el trebuie sa taie copacii pentru ca a avut un model "demn de urmat" inainte :D ( detalii in Silmarillion, nu as vrea sa stric lectura pentru cineva ) si pentru ca e plictisit. Ca sa nu mai vorbim si de Saruman cel multicolor.

Diamond Goddess a.k.a. Smooth Cash spunea...

Ce vedem noi aici, o nouă colegă de blog? Bravo! :) Sunt sigură c-o să faceţi o echipă excelentă şi.. succes în continuare!

Eu am văzut filmul şi îmi pare rău că nu am citit cartea mai întâi. Acum n-ar mai avea nici un farmec, pentru că ştiu deja finalul..

Anonim spunea...

@Law mulţumesc <3. O să o pun curând XD

@Rose mulţumesc <3. Şi eu am văzut filmul înainte, dar asta e. Am vrut să citesc cartea deoarece povesteşte mai detaliat.

Clau spunea...

oau,deja a 2-a zi,si Yume a inceput cu o recenzie,si ce recenzie > Stapanul Inelelor :) felicitari,recenzia merita nota 10 :D,dar unde este Smeagol,nu apare in primul volum ?:)) e cel mai funny personaj :))

Anonim spunea...

@Clau mersi ^^ . Smeagol apare, dar nu e aşa de important în primul volum şi nu voiam să dau aşa multe spoilere. :D

Clau spunea...

aham :d,app sunt curios si eu,cate pagini are acest prim volum ? si daa,am gasit o carte despre elfi,am citit ieri ca adori cartile cu elfi :d

Anonim spunea...

are 560 şi ceva parcă . XD Ce carte? :3

Clau spunea...

ook,deci seria se numeste Elfhome si au aparut 3 volume pana acum > Tink,Wolf Who Rules,si ultimul volum Elfhome,uite si link http://www.goodreads.com/series/43905-elfhome :*

Ştefana Alexandra spunea...

Vreţi să vă spun ceva? Ammm nici filmul nu l-am văzut! Adică am citit câteva pagini din carte şi am văzut câteva secveţe, ştiu despre ce e vorba, dar se pare că Andreea ştie mult, mult mai multe ca noi :)) Dar se citecs greu cărţile:-? Ştiu din proprie experienţă

Sabryy spunea...

eu nu am citit cartile, insa recenzia este frumoasa :) bun venit :*