sâmbătă, 29 iunie 2013

"Spitalul celor pierduti in iubire" ,recenzie + Interviu (:

Salut ! 

Hihi,ne revenim din amorţeală.Am terminat acum ceva timp de citit o carte a unei tinere scriitoare ,Rucsandra Tudoran.Ştiu că am fost foarte entuziasmată de carte încă de când am auzit că a scris-o ,chiar dacă nu ştiam nimic despre conţinut şi nici măcar pe autoare însăşi nu o cunosc foarte bine.Toată treaba e că mi se pare ceva motivant.Adică,îmi tot doresc să scriu o carte de ceva timp şi am văzut acum că într-adevăr se poate.Vreau să vă spun,de asemenea,că mi-a plăcut mult ceea ce am citit.Să vorbim puţin mai în detaliu despre asta.

Întâi şi întăi,coperta e genială.A fost primul impuls care mi-a trezit interesul,înainte chiar de a citi descrierea cărţii.Plus că se potriveşte la fix cu titlul şi totodată introduce un uşor mister.
***
Tema cărţii mi-a trezit curiozitatea,pentru că nu am mai citit ceva asemănător.În pricipal,o varietate de sentimente atât cu încărcătură pozitivă,cât şi negativă,majoritatea constând în cele pozitive devenind negative,imposibil de suportat de victima,ca sa spun asa.Prin "Spital" ,mi-am dat seama pe parcurs de faptul că sentimentele devin din ce în ce mai accentuate.Atât de accentuate,încât aproape că m-am regăsit printre ele.O lecţie de anatomie.Fizic şi psihic.Fizic atacat de psihic.La un moment dat,chiar mă întrebam cum se va sfârşi "lupta".Am văzut dovezi,confesări şi decizii cât se puteau de clare cum că sufletul atacat a învins,dar mi-a fost greu să cred.Mi-a fost greu să cred că boala nu era incurabilă.
***
Am mai postat citatul ăsta şi îl voi rescrie "Îţi risipeşti puterea atunci când cineva sau ceva din afara ta devine mai important decât ceea ce se află în tine "-Alan H.
Cred că naratorul cărţii şi-a risipit puterea chiar în timpul aşa zisei convalescenţe.De ce ?Pentru că sfârşitul dezvăluie totul şi pentru că,între timp,factorul atacant porneşte şi opreşte totul de mai multe ori,provocând iluzii şi dezamăgiri în sufletul victimă.În orice caz , am apreciat voinţa de care a dat dovadă sufletul victimă.
***
M-au impresionat foarte mult metaforele şi chiar mi-am găsit nişte citate frumoase chiar din prolog :
"Dacă m-ai înţepa acum,din mine ar ţâşni iubire".Am mai găsit asta : "Eu nu mă tem de moarte,mă tem de iubire".Şiii asta : "Te urăsc...din toată fiinţa mea ! Te iubesc...din tot sufletul meu ! " 
În concluzie,lectura a fost profundă şi concentrată.Un singur minus : am flămânzit după mai multe pagini în plus.Mă rog,nu cred că e neapărat un minus.Un minus pozitiv ,dacă are sens.

Te felicit ,Rucsandra şi sper să nu te opreşti doar la o singură carte.Multă baftă în continuare ! 


Interviu

Mulţumesc mult pentru răspunsuri şi sfaturi ! :)

1. Cum ti-ai gasit inspiratia pentru a scrie cartea "Spitalul celor pierduri in iubire" ? Au fost sentimente personale ,sau fictive?
1.       Cred că la începutul procesului de scriere m-am bazat pe ficţiune, dar începând să scriu mi-am dat seama că nu pot scrie despre ceva ce nu cunosc, ce n-am trăit. Aşa că, probabil, în tot ceea ce e acolo, e şi ceva din mine, bucăţi de suflet. Inspiraţia am găsit-o în viaţă, în conştientizarea tragismului existenţei, a unui eros neîmplinit.
2. Care este,dupa parerea ta,cea mai grea parte din procesul de scriere a unei carti ?De ce ?
1.       Consider că cea mai grea parte este finalizarea pentru că este foarte greu să de desparţi de acel proces. Vrei să spui foarte multe lucruri, dar în acelaşi timp ştii că trebuie să-i dai o formă finală, trebuie să-i pui punct. Asta-i cel mai greu.
3.Cum ai decis ca vrei sa scrii o carte?
1.       Sincer...într-o noapte am visat că am scris una. În vis mergeam pe stradă şi cineva citea aceea carte. Atunci am ştiut că trebuie să fac acest lucru şi în viaţa reală.
4.Care este citatul tau preferat?
"Căci amor şi mor se află la doar o literă distanţă" –Guillaume Musso
5.Ce sfat le poti da celor care se lupta cu procesul de scriere a primei carti ?
1.       Nu ştiu dacă sunt în postura de a da sfaturi, dar o să încerc. Când scrii o carte trebuie să crezi cu tărie în tine şi să nu te demoralizeze comentarile negative, trebuie să fie ceva constructiv. Odată ce începi să scrii, nimeni nu mai poate să te oprescă.
6.Autorul preferat ?
1.       Este greu.  Foarte greu. Toţi sunt buni. Consider că oricine a avut curajul să publice este special în felul lui aşa că nu mă opresc asupra unui nume – de data asta.
7.Descrie-te in maximum cinci cuvinte.
1.       Posesivă, melancolică, fumătoare, devotată, sensibilă.


4 comentarii:

Unknown spunea...

>:D<

Sabryy spunea...

Pare asa frumoasa cartea, ca mi-a captat si mie interesul. Frumoasa recenzia scrisa de tine.:)

natașa spunea...

Asta e următoarea carte pe care o cumpăr! Clar, mi-a plăcut atât de mult recenzia, și coperta e genială! Mi-ar plăcea ca autorii români să fie mai bine promovați!

MarieThePaperGirl spunea...

Hey mi-am facut un blog nou si organizez un concurs in care dau serii intregi de carti in engleza http://my-nerdy-days.blogspot.ro/2013/07/concurs-1.html